Бог на иконама

 

Како се изображава Бог на иконама

Бог је Дух невидљиви, али Он се јављао светим људима у видљивом облику. Зато на иконама Бога изображавамо у том виду, у ком се Он јављао.

Пресвету Тројицу ми изображавамо у виду три ангела, који седе за столом. То је зато, што се у виду три ангела Господ јавио некада Авраму. Да би верније представили духовност ангела јављених Авраму, ми их изображавамо понекада са крилима.

sv.trojica sveta trojica 1ikona svete trojice

Изображена Света Тројица

Понекада се Лица Пресвете Тројице одвојено изображавају овако: Бог Отац – у виду старца, јер се Он тако јављао неким пророцима.

 Бог Син, се изображава у том виду, какав је Он био, када је због нашег спасења сишао на земљу и постао човеком: као младенац на рукама Божије Мајке;учећи народ и чинећи чуда; преображавајући се; страдајући на крсту; лежећи у гробу; као васкрсли и вазнесени.

   rođenje hristovo     krštenje hristovo   cveti

 

tajna večera    raspeće hristovo        vaskrsenje

 

vaznesenje

Вазнесење Господа  Исуса Христа

 

Бог Дух Свети изображава се у виду голуба:тако је Он јавио Себе у време када је Јован Крститељ крстио Спаситеља у Јордану; и у виду огњених језика: тако је Он сишао у видљивом облику на свете апостоле у педесети дан после васкрсења Исуса Христа.

 silazak sv. duha    silazak svetog duha

Силазак Светог Духа на апостоле

*ПИТАЊА: Ако је Бог – невидљиви дух, зашто се Он приказује на светим иконама у видљивом облику? Како ми приказујемо Пресвету Тројицу на светим иконама и зашто Њих приказујемо тако? Како на светој икони приказујемо Бога Оца, Бога Сина и Бога Духа Светога, и зашто Њих тако приказујемо?

 

 

 

Постави коментар